Heippa kaikille, hengissä ollaan! Viikon kirjoitustauko johtuu siitä, että talolla internet on viime aikoina toiminut hyvin huonosti ja lyhyitä aikoja kerrallaan, joten nyt tulin läheiselle hotellille kirjoittamaan. Harjoittelu sujuu hienosti, siitä ja arjesta lisää myöhemmin. Tänään kerron teille viikonlopun retkestä maasai-kylään ja hot springseille!
Iloinen retkeilijä lähtövalmiina
Lauantaiaamuna siis pakkasimme kimpsut ja kampsut isoon kymmenpaikkaiseen autoon ja lähdimme koko talon seitsemän hengen tyttöporukalla suuntamaan kohti maasai-kylää. Matkalla pysähdyimme chokka-market-alueelle, jossa paikalliset myivät vihanneksia, sandaaleja ja vaatteita torimeiningillä. Tori oli täynnä ihania Afrikkavärejä, vaikka mitään ostettavaa ei löytytkään. Joka puolelta kuului Mzungu! Mzungu!-huutoja. Mzungu on swahilia ja tarkoittaa valkoihoista ihmistä. Olimmekin maaseutumarkkinoilla varsinainen nähtävyys ja ihmiset kuvailivat meitä kännyköillään.
Chokka-market
Noin tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme paikalliseen maasai-kylään. Maasait ovat itäafrikkalainen heimo, joita asuu pääosin Tansaniassa ja Keniassa. He elävät omissa kylissään erossa muista, ja heillä on oma luonnonläheinen kulttuurinsa. Maasait myös puhuvat omaa maasai-kieltään, mutta osaavat myös swahilia. Saavuttuamme kylän liepeille tulivat maasai-lapset meitä vastaan likaisina ja reikäisissä vaatteissaan. He ottivat meitä kädestä kiinni ja kuljettivat kylään. Kylässä kylän naiset toivottivat meidät tervetulleiksi laululla ja tanssilla. Kiersimme kylässä niin, että yksi kylän miehistä kertoi meille heimon tavoista, ja saimme jatkuvasti kysellä kysymyksiä. Meillä oli mukana tulkki, joka käänsi kysymyksemme englannista swahiliksi ja takaisin. Kuulimme esimerkiksi maasaiden sairaanhoidosta. Maasait uskovat luonnon parantavan taudit, ja esimerkiksi malariaa parannetaan keittämällä tietynlaisen puun lehtiä ja juottamalla potilaalle. Vain vakavasti sairaat viedään sairaalaan.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbvhtBldvY7uG8Gxnh7hpxfwRJ9Ry30LN0Htn6F1L1DnzgMtey-KOOfzzWbUne8lqbD1uQpLu4Ww71cMsRmwMsO27Rpa1QN4_m-0IaVaRnwUM69WBH3K7ttMIKt6mJMGMpJbPlJXoOT00/s1600/IMG_0883.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxKAu_U2hxiUZZsB_YeEjChO0h-wBsJtQZ94pitMs1F2AuWDdUNGLOJLfZVhBCfyyfxrkb3V53spwkUpXZDLWxKHNvxMxtcagfwRSU-uW69k21PKrg2oib7MYMHs214OaNGZPDtJFpOMI/s1600/IMG_0879.JPG)
Vasemmalla maasai-tyttö, oikealla oppaamme ja lääkepuu
Maasai-kylän naisia
Maasaiden avioliitto on myös mielenkiintoinen, sillä maasaimiehellä voi olla monta vaimoa ja avioliittoa solmittaessa mies kysyy lupaa naisen lisäksi naisen vanhemmilta. Ennen aikaan naisen vanhempien suostuessa avioliitto toteutui, eikä tuleva nainen saanut kieltäytyä liitosta, mutta nykyisin kuunnellaan naisenkin mielipidettä. Liiton tullessa toteen miehen perheen täytyy antaa naisen vanhemmille tietty määrä vuohia varallisuuden mukaan. Meille puettiin maasainaisten vaatteet päälle ja tanssimme maasaiden perinteisiä tansseja. Naiset tanssivat ja hyppivät maasailaulun rytmissä yhdessä rivissä ja miehet tanssivat perinteistä hyppytanssia, jonka on määrä osoittaa miehen voimaa ja rohkeutta. Kävimme myös maasaiden kotimökeissä ja tapaamassa maasai-kätilöä, joka hoitaa kylän synnytykset.
Vierailun loppuvaiheella näimme vuohen teurastuksen. Eläin kuoli nopeasti ja rauhallisesti eikä jäänyt kitumaan. Maasait käyttävät eläimestä hyödykseen lähes kaiken suolia ja sisäelimiä myöten, nahkojen päällä he nukkuvat. Vierailun loputtua maasainaiset tulivat myymään meille itse tekemiään maasaikoruja, joista ostin värikkään rannekorun. Maksoin korusta tinkimättä viisi euroa, joka on aika paljon, mutta ainakin raha tulee tarpeeseen. Maasaikylä teki minuun suuren vaikutuksen ja rakaistuin väreihin, yhteisöllisyyteen, lauluihin ja tansseihin ja luonnonläheiseen kulttuuriin.
Maasai-Hanna
Maasaikylän jälkeen ajoimme hot springseille, joka on ihana paratiisimainen lähde keskellä kuivaa maata. Saavuttuamme teltat oli jo pystytetty valmiiksi, joten lähdimme suoraan uimaan kirkkaaseen veteen ja hypimme liianilla maalta polskahtaen keskelle lähdettä. Lähteessä oli pieniä kaloja jotka tulivat näykkimään ja puhdistamaan ihoa, samanlaisia joista Suomessa maksetaan jalkahoitona. Uituamme meille tarjoiltiin popcornia ja kahvia ja myöhemmin illalla meille tarjoiltiin ihania ruokia. Meillä oli matkalla mukana oma henkilökohtainen kokki, joten hyvät sapuskat olivat taatut. Illallisen jälkeen kuuntelimme musiikkia ja pelasimme aliasta, keskiyön koittaessa painuimme telttoihimme.
Aamulla alueella asuvat apinat alkoivat mekastamaan ja leikkimään toistensa kanssa ja herättyämme apinan kakkaa löytyikin sekä telttojen päältä että tuoleistamme. Aamulla lähdimme uimaan lähdettä pidemmälle ja palmunlehvien varjostaman väylän läpi uituamme näimme kauniin pienen lammen, johon aurinko paistoi kirkkaasti. Maisema oli niin kaunis, että hymyilin kelluessani upean ja niin rauhallisen luonnon ympäröimänä. Erinomaisen lounaan syötyämme ja muutamat paskahousut pelattuamme suuntasimme takaisin talolle väsyneinä mutta onnellisina.
Jihuu Hot Springs!
Hot Springs
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUXt3CSXWZ4XBiUY5hDHzUATa-kquFlxUqwGTnolpCbfmsdGf7-B0ujh0udPEUAr7M4qgYxksqg2jvZOzUidq1qjbFLL5_t88dkEG1jSea3jKK3pUiSTQHcOr62abBQBlfBVpE0JGDzpo/s1600/IMG_0932.JPG) |
Leiri |
Ensi tekstissä enemmän töistä ja arjesta, asante, kwaheri!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti