keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Orientaatio

Ensimmäisenä päivänä herättyäni tutstuin muihin talon asukkaisiin, jotka ovat kaikki todella mukavia. Minua kierrätettiin talossa ja kerrotiin käytännöistä ja säännöistä. Lounaan jälkeen yksi talon työntekijöistä lähti näyttämään minulle Moshi townia. Kävelimme pitkän hiekkatien päähän odottamaan daladalaa, oli kuuma ja hiekka pöllysi. Daladala on paikallinen julkinen liikenneväline, vähän kuin pakettiauto muutettuna minibussiksi. Daladala oli tupaten täynnä, kuten se kai yleensä onkin, ja seisoin muita vasten litistyneenä hiostavassa kuumuudessa daladalan pomppiessa pitkin hiekkatietä. Minusta se oli hauska pieni kulkuväline. Jäimme kaupungissa pois ja kiersimme keskustan läpi kävellen. Työntekijä näytti minulle tärkeimmät paikat, kuten supermarketin, apteekin, pankkiautomaatin, pari hyvää kahvilaa ja pari paikallista vaateliikettä. Kaikkialta kuului skootterin ääniä, tööttäyksiä ja puheensorinaa ja kadunvarret parveilivat paikallisia kauppaamassa omia tuotteitaan, kuten sandaaleita ja huiveja. Ostin supermarketista pesuainetta ja lähdimme daladalalla takaisin talolle.

Toisena orientaatiopäivänä minulla oli ohjelmassa swahilin alkeet. Swahili on tansanialaisten äidinkieli, joten kaikki lapset päiväkodissa puhuvat swahilia, eivätkä päiväkodin työntekijätkään osaa englantia. Sain kolme paperinippua opiskeltavaa, ja swahilissa riittää kyllä opeteltavaa! Tervehdyksiäkin on monta erilaista ja kaikkiin on tietynlainen vastaus. Kielioppi on aika loogista, mutta sain monta sataa opeteltavaa sanaa joten kestää hetki ennen kuin kaikki tarttuu mieleen. Ehdoton lempparini swahilin kielessä on lala salama, joka tarkoittaa hyviä unia tai nuku hyvin. Swahilia pänttäsin alkuiltaan asti, jonka jälkeen aloitin pyykinpesun. Se olikin hauskaa touhua, vaatteet pestään sangossa käsin takapihalla, huuhdellaan ja ripustetaan kuivumaan. Ihan hauskaa vaihtelua normaaliin konepesuun.

Kolmantena orientaatiopäivänä swahilin opiskelu jatkui ja kävimme enemmän kielioppia läpi. Hämmentävää oli esimerkiksi se, että swahilissa on eri kellonajat kuin länsimaissa. Jos esimerkiksi me sanomme kellon olevan 11, he sanovat kellon olevan viisi. Tehtäviä tehdessä piti suorittaa siis laskutoimituksia kellonaikojen suhteen. Swahilin opiskelun jälkeen lähdin kahden muun tytön kanssa läheisen hotellin uima-altaalle ja kuntosalille. Kertamaksu oli 11 500 shillingiä eli noin viisi ja puoli euroa, suunnilleen saman hintaista kun Suomessa siis. Illalliseksi söimme paikallista ruokaa chipsimayaita joka on ranskalaisia munakkaassa. Huomenna onkin ensimmäinen työpäiväni päiväkodilla, ja pääsen kokeilemaan swahilin puhumista käytännössä!


                                                   Tanzania volunteersin talo


                                                            Tie kuntosalille


Kuntosalin uima-allas



Pyykinpesupaikka



2 kommenttia:

  1. minäkin oon täällä seuraamassa sun seikkailuja! ihanaa reissua ja tsemppiä!! :-) ps näyttää aika mukavalta kun vertaa miltä täällä näyttää nyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Kaisu! Kiitos! Oon niinkin taitava Bloggerin käyttäjä että hoksasin sun kommentin vasta nyt kuukautta myöhemmin :D

      Poista